17.07.2020 Starost: 2 let

68. REDNA SEJA VLADE RS

Ljubljana, 17. 7. 2020 - Vlada RS je na svoji 68. dopisni seji izdala Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije.

Osebe, ki jim bo odrejena karantena, bodo lahko od 20. julija v Slovenijo vstopale na kateremkoli mejnem prehodu, za vročanje odločb o karanteni, tudi v notranjosti države, pa bodo odslej skrbeli policisti. Z odlokom se določajo ukrepi na zunanji meji in na kontrolnih točkah notranjih meja Slovenije ob vstopu v Slovenijo, pa tudi v notranjosti Slovenije.

Izdaja in vročanje odločb poteka na način, da policist od osebe, ki ji bo odrejena karantena, vzame podatke za izdajo odločbe in jih posreduje predstavniku Ministrstva za zdravje. Ta poskrbi za izdajo odločbe in jo vrne policistu na mejni prehod ali kontrolno točko, nato pa policist odločbo o karanteni vroči osebi in ji po vročitvi odločbe dovoli vstop v državo.

Če se oseba, ki bi ji morala biti sicer karantena odrejena ob vstopu v Slovenijo, že nahaja v Sloveniji (na primer ob nezakonitem prehodu državne meje), policist za potrebe priprave odločbe o karanteni osebi odvzame podatke (ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer bo oseba prestajala karanteno v Sloveniji in elektronski naslov za vročitev odločbe v elektronski obliki) v notranjosti države ter jih posreduje predstavniku Ministrstva za zdravje. Ta poskrbi za izdajo odločbe o karanteni, to vrne v policijsko enoto policista, ki je pridobil podatke, policist pa nato osebi vroči odločbo.

Odlok v 10. členu določa 18 primerov izjem za katere se karantena ne odredi. Izjemoma lahko v Slovenijo brez omejitev in karantene vstopi tudi predstavnik tujih varnostnih organov (policije ali pravosodja), ki z vstopom v Slovenijo izvršuje operativno nalogo predaje ali izročitve iskane osebe ali prenosa izvršitve kazni zapora obsojenca, Slovenijo pa zapusti takoj, ko je po izvršitvi naloge to mogoče (18. točka 1. odstavka 10. člena odloka).

Odlok začne veljati 20. julija 2020.

Več si lahko preberete TU.

< 26. REDNA SEJA VLADE RS