11.10.2017 Starost: 62 dni

33. ZASEDANJE KONGRESA LOKALNIH IN REGIONALNIH OBLASTI SVETA EVROPE

Ljubljana, 12. 10. 2017 - Člani Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti se bodo sestali na 33. Zasedanju , ki bo potekalo od 18. do 20. oktobra 2017 v Strasbourgu. Letošnja tema je: "Decentralizirane politike za uspešno vključevanje migrantov". Na tem zasedanju bodo člani imeli izmenjavo mnenj, z mladimi begunci in vidnimi političnimi osebnostmi, ki bodo govorili o še posebej perečem problemu vključevanja otrok migrantov.

V okviru spremljanja dejavnosti, bo kongres preučil poročila o stanju lokalne in regionalne demokracije v Švici, Italiji in Srbiji.  Predstavljena bodo poročila o opazovanju lokalnih volitev na Finskem (9. aprila 2017). Člani bodo obveščeni tudi o ugotovitvah poročila o volitvah v svet starešin v Erevanu, Armenija. Potekala bo okrogla miza  o razmerah v Mostarju v BiH

Na dnevni red so vključene tudi tri tematske razprave:   prva je razprava o mladih in odprte vlade v boju proti korupciji, ki vključuje tudi  predstavitev poročila o preglednih javnih naročilih na lokalni in regionalni ravni in izmenjava mnenj iz mladinske perspektive o boju proti korupciji. V drugih dveh razpravah, bo tema Vloga sodelovanja  evropskih regionalnih združenj in organizacij in regionalne demokracije v Evropi in Sodelovanje žensk v političnem življenju na regionalni ravni. V preučitev bo danih tudi več poročil med drugim tudi  poročila o "regionalnih in manjšinskih jezikih v Evropi danes" in "Boljša prihodnost za evropska podeželska območja".

Na zasedanju bo sodelovalo tudi okoli 40 mladinskih delegatov, ki bodo povabljeni k sodelovanju v vseh diskusijah in srečanjih. Zasedanja se bo udeležil tudi slovenski mladinski delegat Matic Matjašič.

Še posebej pa naj poudarimo, da slovenska delegacija pripravlja predstavitev Slovenije v sodelovanju s stalnim predstavništvom RS pri Svetu Evrope. Predstavitev bo potekala 19.10.2017, po končanju četrtkovega zasedanja, v avli kongresa. Tematika s katero se bo Slovenija predstavila pa so dobre prakse na področju prostovoljnega gasilstva v Sloveniji. Gasilsko vajo bodo predstavili gasilci iz PGD Šmartno na Pohorju, ki so letos osvojili zlato olimpijsko medaljo na Gasilski olimpijadi v Beljaku,  za še prijetneje vzdušje in popestritev pa bo poskrbel gasilski pevski zbor iz Zbur.

*  *  *

< EVROPSKA SREDSTVA ZA PREVENTIVNE PROGRAME V PRIMARNEM ZDRAVSTVENEM VARSTVU