26.10.2017 Starost: 5 let

33. KONGRES LOKALNIH IN REGIONALNIH OBLASTI V SVETU EVORPE

V času od 18. do 20. oktobra je v Strasbourgu potekalo 33. zasedanje Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti pri Svetu Evrope. Zasedanja sta se udeležili članici slovenske delegacije, mag. Bernardka Krnc, županja Občine Šmarješke Toplice in Breda Pečan, članica Občinskega sveta Občine Izola ter mladinski delegat iz Slovenije Matic Matjašič.


Kongres je zaradi vrste predlogov in zahtev delegacij razširil dnevni red zasedanja s točko "Situacija v Kataloniji”. V naši delegaciji smo se odločili, da bomo predstavili svoj pogled in stališča do dogajanj v Španiji. Vodja delegacije mag. Bernardka Krnc in članica delegacije Breda Pečan sta pripravili besedilo izjave, v kateri sta izrazili ogorčenje nad nasilnim in popolnoma nesprejemljivim ravnanjem španske policije v dneh pred referendumom in na dan referenduma, izpostavili dejstvo, da ima vsak narod v skladu z mednarodnim pravom naravno pravico do samoodločbe ter poudarili pomen spoštovanja mednarodnega prava.

Zanimivo je, da je velika večina drugih razpravljalcev sicer obsodila policijsko nasilje ob referendumu, vendar je to tudi več ali manj vse. Razen naše delegacije ni nihče niti v sanjah pomislil, da so Združeni narodi že v prejšnjem stoletju razglasili pravico narodov do notranje in zunanje samoodločbe kot sestavino mednarodnega prava. Razen redkih izjem so razpravljalci zahtevali, da Katalonci delujejo v okvirih španske ustave in v skladu z načeli pravne države. So pa praktično vsi  razpravljalci tako od španske vlade kot od katalonskega vodstva zahtevali, da se takoj lotijo pogajanj o rešitvi svojega skupnega problema. Breda Pečan, članica delegacije je v zaključku svojega nagovora dejala: “odgovorna in demokratična vlada katerekoli države v Evropi in na svetu je dolžna upoštevati mednarodno pravo in odločitve mednarodnih organizacij, še posebej odločitve Organizacije združenih narodov. Zato pozivamo špansko vlado, da pozove predstavnike Katalonije na pogovore, pogajanja in iskanje skupne poti iz situacije, v katero so oboji pripeljali svojo domovino.”

Na zasedanju so svoje poglede s člani Kongresa delili tudi mladinski delegati. Matic Matjašič, sicer predsednik Mladinskega sveta v Mestni občini Maribor je aktivno sodeloval pri razpravi o Evropskem tednu demokracije. Izpostavil je ključni dokument, Evropsko listino o vključevanju mladih v lokalno in regionalno življenje, ter njeno pomanjkljivo poznavanje in implementacijo v lokalnih skupnostih. Zato se je odločil, da bo nadaljeval s projektom promocije priporočil Kongresa za participacijo mladih na lokalni ravni med občinami v Sloveniji. Hkrati je poudaril vlogo lokalnih mladinskih svetov kot temeljev za participacijo mladih v vsaki lokalni skupnosti, ki jih je potrebno še dodatno podpirati. Svoj govor je zaključil z besedami: “Demokracija in demokratične vrednote niso nekaj s čimer se rodimo. Demokracije se moramo naučiti. In ključno je, da se teh vrednot učimo od mladih let in od lokalne ravni naprej!”

Ob koncu drugega dne zasedanja je slovenska delegacija v Palači Evrope v Strasbourgu pripravila predstavitev Slovenije in prostovoljnega gasilstva. Članek o predstavitvi si lahko preberete v nadaljevanju.

 

Pripravili: mag. Bernardka Krnc, Breda Pečan, Matic Matjašič in Tine Šteger

 


< ZA IZGRADNJO BREZŽIČNIH OMREŽIJ IN NAKUP IKT OPREME V VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNIH ZAVODIH SKUPAJ SLABIH 34 MILIJONOV EVROV