12.08.2021 Starost: 2 let

3, 7 MILIJONA EVROV KORONSKE DRŽAVNE POMOČI ZA SLOVENSKE ŽIČNIČARJE

Bruselj, 12. avgusta - Evropska komisija je odobrila 3,7 milijona evrov slovenske državne pomoči za upravljavce žičniških naprav za prevoz oseb na smučarskih pobočjih, ki jih je v minuli zimski sezoni prizadela pandemija covida-19.


Gre za pomoč v obliki nepovratnih sredstev za nadomestilo 40 odstotkov izgube prihodkov od vozovnic, ki so jo upravičenci utrpeli zaradi pandemije covida-19 v zimski sezoni 2020-2021.

Namen sheme je ublažiti nenadno pomanjkanje likvidnosti, s čimer se soočajo upravičenci zaradi omejevalnih ukrepov, ki jih je slovenska vlada sprejela za omejitev širjenja novega koronavirusa.

Komisija je ugotovila, da je shema v skladu s pogoji, določenimi v začasnem okviru za ukrepe državne pomoči, ter ukrep odobrila v skladu s pravili EU o državni pomoči.

Slovenska shema je v skladu z evropskimi pravili, ker pomoč ne presega 1,8 milijona evrov na upravičenca in ker bo dodeljena do konca leta. Komisija ugotavlja, da je ukrep potreben, primeren in sorazmeren glede na cilj odprave resnih motenj v slovenskem gospodarstvu.


< 250. DOPISNA SEJA VLADE RS