06.07.2010 Starost: 10 let
Kategorija: Novice

26. IZREDNA SEJA DRŽAVNEGA ZBORA RS

26. izredna seja Državnega zbora RS je potekala 2. in 6. julija 2010. Na dnevnem redu so imeli poslanci štiri točke. Poslanci so sprejeli rebalans proračuna in z njim povezane zakone.

REBALANS PRORAčŒUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2010 IN NOVELA ZAKONA O IZVRĹ EVANJU PRORAčŒUNOV REBUBLIKE SLOVENIJE ZA LETI 2010 IN 2011 (ZIPRS1011-B)

DZ je sprejel rebalans letošnjega državnega proračuna, s katerim je letošnje proračunske odhodke zmanjšal za 600 milijonov evrov na 9,9 milijarde evrov. Varčevanje je potrebno zaradi izpada prihodkov: po novih izračunih se bo v proračun letos steklo 8,1 milijarde evrov oz. 541 milijonov evrov manj od prej predvidenega. Z rebalansom se letošnji proračunski primanjkljaj nekoliko znižuje na nekaj več kot 1,7 milijarde evrov. S tem ostaja primanjkljaj pri petih odstotkih bruto domačega proizvoda (BDP).

DZ je razpravo o rebalansu večinoma opravil 2. julija, 6, julija pa se je seznanil še z novelo Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2010 in 2011 ter opravil glasovanja. Ob tem je zavrnil vsa vložena dopolnila, s katerim so poslanske skupine predlagale prerazporeditve porabe med proračunskimi uporabniki. Ker je imela vlada za pripravo rebalansa le malo časa, je poiskala prihranke predvsem pri materialnih stroških in investicijah. Sredstva za investicije in investicijske transferje po novem znašajo 1,28 milijarde evrov, kar je 390 milijonov manj kot prej.

čŒe z rebalansom nismo želeli posegati v pravice posameznikov ter dodatno zniževati plač in pokojnin, je bilo edino možno znižati sredstva za investicije in investicijske transferje, je pojasnil minister za finance Franc Križanič. V opozicijskih strankah so znižanju nasprotovali, zaskrbljenost glede krčenja so izrazili tudi v poslanskih skupinah Zares in LDS. Desus je opozoril, da krčenje investicij ni prava politika, kajti le s ciklom investicij bi lahko gospodarstvo pognali naprej.

< OBNOVA IZBRANIH VODNJAKOV