22.05.2008 Starost: 15 let
Kategorija: Novice

22. JUNIJA BO POSVETOVALNI REFERENDUM O POKRAJINAH

DZ je s 46 glasovi za in tremi proti sprejel odlok za razpis posvetovalnega referenduma o pokrajinah. Takšna odločitev pomeni, da se bodo volivke in volivci 22. junija na referendumu odločali o ustanovitvi 13 pokrajin, kot jih predlaga koalicija.


Za odlok je glasovala večina poslancev koalicije, ki sta se jima pridružila tudi oba poslanca narodnih skupnosti. Glasovanje o odloku so obstruirali poslanci vseh opozicijskih strank (SD, LDS, Zares, SNS in Lipa). Ĺ e pred odločanjem o odloku so poslanke in poslanci glasovali tudi o dopolnilu poslanskih skupin SD, LDS, Zares, Lipa in DeSUS, po katerem bi referendum z 22. junija prestavili na 29. junij, ter ga s 44 glasovi proti 26 zavrnili. Odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o pokrajinah, ki so ga sprejeli poslanci, sicer določa, da bo referendum izveden po vsej državi hkrati, pri čemer se bodo prebivalci na območju vsake od predvidenih pokrajin opredeljevali o tem, ali se s predvideno pokrajino, v katero naj bi sodili, strinjajo. Odlok sicer predvideva odločanje o 13 pokrajinah. To so: Celjska, Dolenjsko-belokranjska, Gorenjska, Goriška (Severnoprimorska), Koroška, Osrednjeslovenska, Posavska, Pomurska (Prekmursko-prleška), Obalno-kraška (Južnoprimorska), Vzhodnoštajerska (Ptujsko-ormoška), Savinjsko-šaleška in Mariborska (Osrednještajerska). Mestna občina Ljubljana pa bi v skladu s tem predlogom dobila tudi status pokrajine. Po odloku začnejo opravila, potrebna za izvedbo referenduma, teči 23. maja, sam referendum pa bo izveden 22. junija. Referendum bo sicer posvetovalen, kar pomeni, da za državni zbor pri morebitnem poznejšem ustanavljanju pokrajin ne bo zavezujoč.


< ZDRUŽENJE OBČIN SLOVENIJE PODPISALO POGODBO S PODJETJEM MICROSOFT O ZAGOTAVLJANJU LICENC MICROSOFTOVE PROGRAMSKE OPREME IN STORITEV ZA OBČINE