20.07.2022 Starost: 317 dni

20. NOVEMBRA BODO LOKALNE VOLITVE

Ljubljana, 20.7.2022 - Predsednica državnega zbora je danes razpisala lokalne volitve, ki bodo 20. novembra. Drugi krog županskih volitev v občinah, kjer v prvem krogu še ne bodo izvolili župana, pa bo 4. decembra. Volilna opravila bodo začela teči 5. septembra, ko bo že mogoče vlagati kandidature.Datum lokalnih volitev sicer določa že zakon. Novela zakona o lokalnih volitvah, sprejeta novembra 2017, je namreč kot stalen datum rednih lokalnih volitev določila tretjo nedeljo v novembru. Pred štirimi leti so tako volitve potekale 18. novembra, v občinah, kjer nobenemu od županskih kandidatov ni uspelo zbrati večine glasov, pa je 2. decembra sledil še drugi krog.

Volitve bodo potekale v vseh 212 občinah. Volivke in volivci pa se bodo na njih izrekali tako o županih, kot članih občinskih svetov, ki imajo glede na velikost občine različno število članov, v skladu z zakonom od sedem do 45.

V občinah, kjer prebivajo pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti, bodo volili tudi predstavnike teh skupnosti v občinski svet.

V občinah z ustanovljenimi ožjimi deli pa bodo hkrati potekale še volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Zakon namreč določa, da se te volitve opravijo istočasno kot redne volitve v občinske svete, razpišejo pa jih župani.

Kandidate oz. kandidatne liste lahko določijo politične stranke v občini, lahko pa jih vložijo tudi volivci.

V občinah, kjer je članov občinskega sveta od sedem do 11, se ti volijo po večinskem volilnem sistemu, v številčnejših občinskih svetih pa po proporcionalnem. Po večinskem sistemu pa se voli tudi predstavnike italijanske ali madžarske oziroma romske skupnosti.

Za župana pa je izvoljen kandidat, ki na volitvah dobi večino veljavnih glasov. Če noben od kandidatov ne dobi večine glasov, se izvede drugi krog volitev, kjer volivci izbirajo med kandidatoma, ki sta v prvem krogu dobila največ glasov.

Novembrske lokalne volitve bodo osme v samostojni Sloveniji. Volilna udeležba je v primerjavi s prvimi nekaj volitvami v zadnjem obdobju nekoliko nižja; nazadnje se je na volišča odpravila dobra polovica volilnih upravičencev. Vse uspešnejše so na volitvah neodvisne liste in župani, ki kandidirajo samostojno oz. s podporo volivcev.

Na lokalne volitve pa se pripravljajo tudi v strankah, v večini potekajo postopki evidentiranja kandidatov. Čeprav morebitnega sodelovanja ne izključujejo, se večina strank na volitve podaja samostojno, nadejajo se, da bodo izboljšale rezultate izpred štirih let.


< VETO NA PREDLOG ZAKONA PROTI ŠKODLJIVIM UKREPOM PRETEKLE OBLASTI