20.08.2014 Starost: 8 let

20. AVGUSTA SE IZTEČE ROK ZA ODPRTJE TRANSAKCIJSKIH RAČUNOV PRED LOKALNIMI VOLITVAMI

Ljubljana, 20. 8. 2014 - Do uradnega začetka predvolilne kampanje za lokalne volitve je še 15 dni. Priprave na volitve, ki bodo 5. oktobra, pa so že nekaj časa v teku. Danes se tako izteka rok, v katerem morajo organizatorji predvolilne kampanje odpreti posebne transakcijske račune.


Kot določa zakon, mora organizator volilne kampanje poseben transakcijski račun za zbiranje sredstev za kampanjo odpreti najpozneje 45 dni pred dnevom glasovanja. Nato pa mora vse stroške volilne kampanje poravnavati izključno s tega računa, ki ga je dolžan zapreti najpozneje v štirih mesecih po dnevu glasovanja.

 

Določena je tudi dovoljena višina stroškov za volilno kampanjo, ki se za volitve v občinski svet in volitve župana razlikuje. Pri prvem ne sme presegati 0,40 evrov na posameznega volilnega upravičenca v občini, pri drugem ne 0,25 evra na upravičenca. Pri županskih volitvah se lahko stroški povečajo za 0,15 evra na volivca, če je potreben drugi krog.

 

Notranje ministrstvo pomembnejše zakonske določbe, ki so vezane na odprtje posebnih transakcijskih računov, zbiranje in porabo sredstev za kampanjo, povzema na svoji spletni strani.

Med drugim navaja, da je glede na zakonski namen po preglednem zbiranju in porabi sredstev za volilno kampanjo, potrebno za volitve v občinski svet in za volitve župana odpreti dva ločena transakcijska računa, saj je le na tak način mogoče preverjati dovoljeno višino stroškov za posamezne volitve.

 

Kandidati za člane občinskih svetov oz. župane so sicer dolžni hkrati z vložitvijo kandidatur oz. list kandidatov občinski volilni komisiji sporočiti tudi podatke o organizatorju volilne kampanje, vključno s podatki o transakcijskem računu. Rok za vložitev kandidatur se bo iztekel 10. septembra.

 

 


< DOPISNA SEJA VLADE RS