11.09.2020 Starost: 17 dni

19. EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

Ljubljana, 11. 9. 2020 - 78 občin bo v okviru 19. Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki bo potekal med 16. in 22. septembrom, občane spodbujale k aktivni mobilnosti s sloganom Izberi čistejši način prevoza! ETM je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa kot enega glavnih onesnaževalcev v Sloveniji.

Cestni motorni promet je tudi v Sloveniji eden največjih onesnaževalcev okolja. Tradicionalni septembrski ETM je tokrat s sloganom Izberi čistejši način prevoza! namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju čistejše mobilnosti – hoje, uporabe kolesa ali javnega prevoza. V času epidemije se je tako v Sloveniji kot v Evropi zmanjšalo onesnaževanje zraka iz motoriziranega prometa. Vrednosti dušikovega oksida (NO2), ki večinoma izvira iz cestnega motornega prometa, so se v Ljubljani in Mariboru konec marca več kot prepolovile.

Letošnji 19. ETM poteka  v spremenjenih razmerah, ki jih narekuje trenutna epidemiološka situacija. Navkljub omejitvam se je ETM pridružilo kar 78 občin, ki bodo občane k hoji ali kolesarjenju spodbujale na domiselne načine. Večina občin bo organizirala Dan brez avtomobila, Park(irni) dan ali pa Pešbus. Danes le 25 odstotkov slovenskih šolarjev prihaja v šolo peš ali s kolesom, večina se jih pripelje z avtomobilom, medtem ko jih je še pred 15 leti kar 75 odstotkov v šolo pešačilo ali kolesarilo. Zato v okviru projekta Izobraževanje za trajnostno mobilnost v vrtcih in osnovnih šolah z Belim zajčkom in Kokoško Rozi spodbujamo otroke in njihove starše, da pustijo avto doma.

< 31. REDNA SEJA VLADE RS