07.07.2017 Starost: 3 let

142. REDNA SEJA VLADE RS

Ljubljana, 6. 7. 2017 - Vlada RS je na svoji 142. redni seji med drugim sprejela predlog novele Zakona o vrtcih, Predlog Zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti , novelo Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo ter novelo Uredbe o določitvi obmejnih problemskih območij. Vlada je nadaljevala s postopkom sprejemanja predloga sprememb državnega proračuna za leto 2018 in predloga državnega proračuna za leto 2019. Ker so potrebna dodatna usklajevanja, je bila razprava prekinjena in se bo nadaljevala na prihodnji seji.

Predlog novele Zakona o vrtcih

Z namenom, da bi še povečali delež vključenosti predšolskih otrok v vrtce v letu pred vstopom v osnovno šolo, predlagane zakonske rešitve predvidevajo financiranje krajših programov iz državnega proračuna. Za otroke, ki iz različnih razlogov niso vključeni v vrtec, bo tako z novelo omogočeno brezplačno obiskovanje krajših programov v obsegu 240 ur letno. V ta namen bo moralo ministrstvo v letu 2018 zagotoviti 600.000 evrov, v proračunu za leto 2019 pa 2 milijona evrov.

Novela sledi sodobnim konceptom na področju predšolske vzgoje in predvideva preimenovanje strokovnega delavca, sedanjega pomočnika vzgojitelja v vzgojitelja predšolskih otrok – pomočnika vzgojitelja.

Poleg tega omogoča organiziranje oddelkov javnega vrtca pri visokošolskih zavodih, ki izvajajo študijski program predšolske vzgoje, pa tudi organiziranje enote ali oddelka javnega vrtca v prostorih gospodarske družbe. Ta novost prinaša izboljšanje dostopnosti staršev do programov vrtca.

Poenostavljen bo postopek za znižano plačilo vrtca, predlagana novela pa med drugim daje tudi več avtonomije občinam pri določitvi roka za vključevanje otrok v vrtec s centralnega čakalnega seznama. Novela predvideva, da subvencija staršem pripada z dnem vključitve otroka v vrtec, če jim pravica do znižanega plačila vrtca v skladu z novo odločbo pristojnega centra za socialno delo pripada najpozneje 60 dni po dnevu vključitve otroka v vrtec. Na ta način se bo staršem pravica do subvencije vrtca, ki jim pripada v skladu z Zakonom o vrtcih, lahko priznavala ves čas vključitve otroka v vrtec, četudi bodo vlogo oddali z enomesečno zamudo.

Celoten pregled 142. seje Vlade RS je dostopen tukaj.

< PRIPRAVA AKCIJSKEGA NAČRTA ZA IZVAJANJE DIREKTIVE O ČIŠČENJU KOMUNALNE ODPADNE VODE