31.01.2018 Starost: 3 let

127. PLENARNO ZASEDANJE ODBORA REGIJ

Bruselj, 31. 1. 2018 - Danes se pričenja 127. plenarno zasedanje Odbora regij, katerega se udeležuje tudi slovenska delegacija, katere član je tudi predsednik ZOS Robert Smrdelj.

Na januarskem plenarnem zasedanju OR bodo ob navzočnosti podpredsednika bolgarske vlade sprejeta stališča glede kohezijske politike in prihodnjega proračuna EU ter prometne politike.

Predsednik portugalske vlade António Costa in prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans bosta v ločeni razpravi lokalnim in regionalnim voditeljem predstavila svoje poglede na prihodnost Evropske unije.

Predsednik vlade António Costa, nekdanji župan Lizbone in član OR v obdobju 2010–2015, bo govoril o reformah, za katere se bo zavzemal v okviru Evropskega sveta v letu, ko bo ta začrtal prihodnjo usmeritev EU.

OR bo med drugim sprejel tudi resolucijo o letnem pregledu rasti Evropske komisije za leto 2018, v kateri opozarjajo, da gospodarsko rast v EU hromi podcenjevanje regij in razlik med njimi, in poudarjajo, da morajo naložbe v evropske regije – kohezijska politika – ostati najpomembnejši naložbeni instrument EU.

Frans Timmermans bo Evropski odbor regij nagovoril le nekaj dni po ustanovni seji nove projektne skupine za subsidiarnost in sorazmernost. Projektna skupina si prizadeva ugotoviti, katere pristojnosti lahko EU spet prenese na vlade držav članic, in premisliti, kako lokalne in regionalne oblasti tesneje vključiti v pripravo politik EU. Komisar je predstavil tudi letni delovni program Evropske komisije in razpravljal o tem, kje so mogoče rešitve na lokalni, regionalni in nacionalni ravni in kje so potrebne evropske rešitve.

OR se bo dogovoril tudi o stališču evropskih lokalnih in regionalnih oblasti o prihodnjem večletnem finančnem okviru za obdobje po letu 2020 – proračunskem načrtu za prihodnjo generacijo politik EU pred maja pričakovanimi predlogi Evropske komisije. Marek Woźniak, predsednik Velikopoljskega vojvodstva, je predstavil mnenje o razmisleku o prihodnosti financ EU ob navzočnosti podpredsednika vlade Bolgarije Tomislava Dončeva, ki je predstavil prednostne naloge bolgarskega predsedstva Sveta EU.

< PROJEKT VARNI IN POVEZANI - E-OSKRBA STAREJŠIH