21.05.2009 Starost: 13 let
Kategorija: Novice

10 RAZLOGOV ZAKAJ NA VOLITVE

Vi odločate s svojim glasom

Z udeležbo na volitvah v Evropski parlament odločate o svoji prihodnosti in prihodnosti skoraj 500 milijonov Evropejcev. Ne dovolite, da drugi odločijo, kdo vas bo zastopal v edini neposredno izvoljeni vseevropski skupščini. Izvoljeni evropski poslanci bodo naslednjih pet let oblikovali prihodnost Evrope. Priborite si Evropo po svojih željah! Kdor ne glasuje, naj se ne pritožuje.


 

Poslanci EP – vaš glas v Evropi

Vaš evropski poslanec je vaš glas v Evropi. Le zakaj bi ga zavrgli? Evropski parlament, ki je izvoljen vsakih pet let, ima pomembno in vplivno vlogo pri sprejemanju odločitev v Evropski uniji. EP z glasovanjem dokončno oblikuje evropsko zakonodajo, ki vpliva na vaš vsakdanjik, pa naj gre za kosilo na vaši mizi, ceno vašega nakupovalnega vozička, kakovost zraka, ki ga dihate, ali varnost igrač vaših otrok.

 

Pravico imate glasovati!

Kot evropski državljan imate pravico do glasovanja na volitvah v EP. To je tudi edini način, kako lahko vplivate na delovanje EU. Z udeležbo na volitvah sodelujete pri odločanju, kdo bo v Evropi predstavljal ljudi, kot ste vi, vaša družina in prijatelji, vaši sosedje in sodelavci. Kot državljan EU lahko volite (in kandidirate!) v tisti državi EU, kjer imate stalno bivališče, tudi če niste njen državljan. Vse to pa vas ne bo stalo niti beliča!

 

Za ljudi, planet in blaginjo!

Mladi ali stari, študenti ali upokojenci, moški ali ženske, zaposleni ali neodvisni, konvencionalisti ali alternativci, meščani ali podeželani, Evropa zadeva nas vse, čeprav se pogosto tega ne zavedamo! Zahvaljujoč Evropi lahko potujemo, študiramo ali delamo v tujini brez omejitev. EP si neutrudno prizadeva za čistejše okolje, varnejše kemikalije, boljše storitve in delovna mesta. Je vnet zagovornik pravic potrošnikov, enakopravnosti in človekovih pravic, tako v EU kot po svetu.

 

Ene volitve – 375 milijonov volivcev

Junija 2009 boste imeli enkratno priložnost, da se skupaj s 375 milijoni drugih evropskih volivcev podate na volišča. Zakaj? Da bi izvolili edini neposredno izvoljeni nadnacionalni in večjezični parlament na svetu ter edino neposredno izvoljeno institucijo EU. Evropski parlament, ki je od leta 1979 izvoljen neposredno, danes zastopa skoraj pol milijarde državljanov.

 

Poslanci težke kategorije

Evropski poslanci imajo večinoma toliko vpliva na sprejemanje odločitev EU, kot ga imajo države članice. Večino zakonov, ki zadevajo naš vsakdanjik, sprejmejo skupaj z ministri na ravni EU. Ĺ tevilni zakoni, ki veljajo v vaši državi, so preneseni evropski akti, ki so jih izglasovali vaši predstavniki – poslanci EP. Tu pa ne gre zgolj za zakone, temveč tudi za denar za nove ceste, čistejše plaže, raziskave, izobraževanje, razvojno pomoč … Evropski poslanci namreč odločajo tudi, kam gre evropski denar.

 

Prihajajo še močnejši poslanci

Ko bo začela veljati lizbonska pogodba, se bodo pooblastila poslancev EP pri sprejemanju odločitev o zadevah EU še povečala. Parlament bo kot zakonodajalec skupaj z ministri držav članic enakopravno odločal o skorajda vseh področjih politike EU. Odgovoren bo tudi za izvolitev predsednika Evropske komisije, kar bo okrepilo nadzor nad izvršilno vejo oblasti EU. Poleg tega boste imeli kot državljan EU pravico dati pobudo za nove evropske zakone.

 

Vaš glas za raznolikost

Evropa bo junija 2009 izvolila nove poslance. Ti poslanci EP iz 27 držav predstavljajo široko paleto nacionalnih političnih strank, volilnih enot in mnenj. V Parlamentu se večina poslancev organizira v politične skupine v skladu s svojimi političnimi pogledi. Zato Parlament, tako kot Evropa, zastopa raznolikost, jo ceni in se ji prilagaja – saj recimo govori kar 23 jezikov.

 

Gre za politiko! Za demokracijo!

Imate radi EU? Jo sovražite? Želite bolj desno usmerjeno Unijo? Ali pa morda bolj levo? Se za kaj močno zavzemate? Želite spremembe? Želite storiti kaj, kar ne more počakati? Izvolite poslance EP, ki so vašega mnenja, in to, kar si želite, se bo tudi zgodilo. To je demokracija. Spremenite svet.

 

Majhen napor, a velik dosežek

Pogumno! Le nekaj minut je potrebnih. Morda jih lahko povežete s sprehodom v parku ali pa se spotoma srečate s prijatelji. Le majhen napor, da Evropi sporočite, kaj želite. Spletna stran www.europarl.europa.eu pa je ta, ki vas bo obveščala o delu vaših poslancev.

 


< DRUGI REBALANS DRŽAVNEGA PRORAČUNA ZA LETO 2009